Hogyan működik a klíma?

A klíma működése rendkívül egyszerű, épp ezért nem árt, hogyha mindenki tisztában van vele. Olvassa el összegzésünket, melyből megtudhatja, hogy hogy működik.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 8463Állunk
rendelkezésére!

A klíma működése hasonló ahhoz, mint amikor mi izzadunk. Amikor ki izzadunk egy kis folyadékot a bőrünkre, akkor az ott elpárolog és megtörténik a hűlési folyamat is. De a történelemből is sok ilyen példát ismerünk. Az ókori görögök, ha hideg vizet akartak, akkor egy agyag edénybe vizet öntöttek, de mindig hagyták, hogy egy kis mennyiség tudjon szivárogni. Ez a mennyiség elpárolgott, majd a bent maradt mennyiség meg folyamatosan hűlt a párolgás miatt. A klíma ugyanezen az elven működik.

A klíma működési elve

A klíma négy fő részből áll. Kompresszor, elpárologtató, kondenzátor, fojtás. A kompresszor felel a körfolyamatért, az elpárologtató felel a folyadék elpárolgásáért, a kondenzátorban lecsapódik az elpárolgott folyadék és végül ott a fojtás, amely azért felel, hogy a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású elpárologtató elválasztódjék. 

Kis nyomás? Nagy nyomás?

A víz forráspontja mindig a nyomástól függ. Magas nyomáson a víz forráspontja is sokkal magasabb, és vice versa. A klímánkban olyan folyadék van, amelyet ha a szabadba eresztenénk, akkor elillanna, azonban ezt nem akarjuk, hiszen ez a folyadék nincs jó hatással az ózon rétegre. Ha nem indítjuk el a kompresszort akkor azonos nyomás van az egész készülékbe. Azonban, ha bekapcsoljuk, akkor az elpárologtatóban elkezd csökkeni a nyomás, a kondenzátorban meg emelkedni fog.

Ez azért van, mert van egy fojtásunk, amelyen keresztül a gőz kis mennyiségben át tud áramlani. Amikor a folyadék párolog, akkor annak nagyobb térfogata van, így ahogy a fojtáshoz gőz érkezik a folyadékot inkább hűtőközegnek hívjuk. A kondenzátorban feltorlódik, majd a nagy nyomáson cseppfolyósodik. Ha elég folyadék érkezett a fojtáshoz, akkor átlép a kis nyomású pároltatóba. Ott az alacsony nyomás miatt elkezd párologni. Ez egy nagyon heves folyamat, akár bugyogó hangot is kiadhat a készülék. Ha a folyadék elpárolgott, akkor ugyebár hőt von el, tehát már meg is történt a hűtés. Az így keletkezett gőzt a kompresszor elszívja, és a kondenzátorba pumpálja. Ezt követően felmelegszik a nagy nyomás miatt, majd a hűtés miatt újra folyós lesz. És ez így megy körkörösen. 

Ha mindenki klíma így működik, akkor miért van ilyen drasztikus különbség egy-egy készülék ára között? 

A részletek miatt. Nem mindegy, hogy a készülék például mennyire hangos, vagy mennyit fogyaszt. Egyes alkatrészek lehetnek különbözőek, például egy kompresszor lehet dugattyús, forgó, csiga vagy csavar. Leginkább ezek határozzák meg egy klímának az árát, nem a működési elve. 

Hogy fűt a klíma?

Úgy, ahogy hűt, csak a folyamat visszafele játszódik le. Ha bővebben szeretne érdeklődni a fűtő klímáinkról, akkor olvassa el az alább látható cikket. 

Klíma fűtésre

Hasonló oldalak

Hogyan működik a klíma?

Hogyan működik a klíma?

A klíma működése rendkívül egyszerű. Minden mai klíma ezeken az elveken alapul, a legolcsóbbaktól a legdrágábbakig. Olvassa el összegzésünket, hogy megtudja, hogy hogyan működnek a klímák, még a fűtő klímák is.

Hogyan működik a klíma?
Klíma akció Praktiker

Klíma akció Praktiker

A klíma vásárlás fontos dolog, épp ezért nem szabad a véletlenre bízni. Bár mindenkit csábít a különböző áruházakban lévő akciós klímák, azért mégis csak jobb végig gondolni, hogy hogy is vegyünk klímát. Mi ebben segítünk Önnek, mindent elárulunk, amit a klíma vásárlásról kell tudni.

Klíma akció Praktiker
Ha klíma vásárlás előtt áll

Ha klíma vásárlás előtt áll

Ha klíma vásárlás előtt áll, akkor olvassa el írásunkat. Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit tudnia kell akkor, hogyha klíma vásárlás előtt áll. Ha nem talált minden kérdésére választ, akkor keressen fel minket!

Ha klíma vásárlás előtt áll
Klíma kompresszor szerelés

Klíma kompresszor szerelés

A klímának a lelke a kompresszor, így nagyon fontos, hogy ez jól működjön. Ha ez nem működik jól, akkor nem is működik a klíma. Szerencsére mi már számtalanszor szereltünk kompresszorokat, így pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, hogy jó legyen a klíma újra.

Klíma kompresszor szerelés
Klíma szerelés

Klíma szerelés

Minden klímának vállaljuk a szerelését, márkafüggetlenül, és típus függetlenül. Ha nem működik a klíma, akkor jobb, ha mielőbb szerelőt hív, mivel ez a probléma nem várhat, sőt, súlyosbodhat. Hívjon minket, és megoldjuk az Ön problémáját, és megjavítjuk a készüléket.

Klíma szerelés
Klíma leolvasztás

Klíma leolvasztás

A mai inverteres klímák a téli időszakban hogyha rendszeresen vannak használva akkor akár el is tudnak jegesedni. Ha eljegesedik, akkor nagyon fontos, hogy milyen hamarabb le legyen olvasztva, rendbe legyen hozva.

Klíma leolvasztás
Klíma szerviz Budapesten

Klíma szerviz Budapesten

A hosszú évek tapasztalata adja nekünk azt a lehetőséget, hogy tökéletes minőségben tudunk szerelni. Legyen szó bármilyen problémáról, mi biztos, hogy megfogjuk tudni oldani a meghibásodást. Keressen fel minket bizalommal!

Klíma szerviz Budapesten
Klímaszerelés Budapesten

Klímaszerelés Budapesten

Egy meghibásodott klíma komoly probléma. Épp ezért komolyan is kell venni és megfelelő szakembert kell hívni a feladatra. Hívjon ki minket! Mi már régóta benne vagyunk a szakmában, pontosan tudjuk, hogy hogyan lehet megjavítani az összes problémát, amely egy klímával előfordulhat. Ha Budapesten él, akkor feltétlenül minket hívjon ki!

Klímaszerelés Budapesten
Klíma technológiák

Klíma technológiák

A klímának a technológiája sok mindent meghatároz. Többek között azt, hogy milyen lesz a teljesítménye, mennyibe fog kerülni a fenntartása, és mennyi lesz az élettartama. Tekintse meg, hogy milyen technológiák érhetőek el. Ha kérdése van keressen fel minket.

Klíma technológiák
Klíma jégtelenítés

Klíma jégtelenítés

A fűtő klímák sajnos meg az a tulajdonságuk, hogy elkezdenek jegesedni, amint elkezdődnek a mínuszok. Sok készülék rendelkezik leolvasztás funkcióval, de sok nem, és ilyenkor kézzel kell megoldani. Hívjon minket, és megoldjuk a jég problémáját.

Klíma jégtelenítés

Gázkészülék szerelés

A gázkészülékek sok otthonnak a fűtéséért felelnek, így nagyon fontos, hogy mindig tökéletesen működjenek. Cégünk vállalja a gázkészülékek szerelését, minden olyan készüléket, amely gázzal működik. Egy gázkészüléknél nagyon fontos, hogy időnként karbantartási munkálatokat végezzenek rajta, mi ezt elvégezzük. Új gázkészülékeket is bekötünk, teljesen biztonságos módon. Tudjuk, hogy a baj nem válogat, ezért mi mindig elérhetőek vagyunk, és a lehetőségekhez mérten azonnal kiszállunk, és segítünk Önnek.

Gázkészülék szerelés

Lakásfelújítás

A lakásfelújításnak a lényege az, hogy olyan minőségben újítsunk fel, hogy az akár több évtizedig is megállja a helyét. Ezt nem csak a minőségi alapanyagokkal tudjuk elérni, bár ez is fontos, hanem a szakszerű munkálatokkal. A mi szakembereink mindig precízen, pontosan és hatékonyan dolgoznak. A végeredmény nálunk mindig szemkápráztató, pontosan olyan, mint amelyet az ügyfél megálmodott. Szakértelmünkkel és elhivatottságunkkal megteremtjük álmai otthonát!

Lakásfelújítás

Segítséget szeretne?

Klímát szeretne, de nem tudja, hogy milyet válasszont?
Elromlott a klímája, és nem tudja, hogy kivel javítassa meg?
Hívjon minket, és segítünk Önnek!

A legjobbakkal szövetségben.

Számunkra fontos, hogy ügyfeleink a legjobb szolgáltatást kapják, de mi értelme a jó szolgáltatásnak, ma maguk a készülékek nem jók? Mi csak olyan készülékeket ajánlunk minden ügyfelünknek, amelyek a mi általunk generált szintet elérik, vagy meglépik. Szerencsére a gyártóknak is céljuk, hogy jó termékeket állítsanak elő, ezért rengeteg márkától tudunk ajánlani klímákat. Mindegyik gyártóval kapcsolat állunk, éppen ezért nagyon könnyen tudunk információt szerezni, vagy épp pótalkatrészeket. Minden ügyfelünknek a lehető legjobb, az igényei mérten a legjobb készüléket ajánljuk, mert tudjuk, hogy egy klíma vásárlása egy legalább 20 évre szóló döntés. Válasszon a felsorolt márkáink közül, és már el is kezdhetjük a közös munkát!

+36 (20) 611 8463