A légkondicionáló működése

Tudni szeretné, hogy hogy működik a légkondicionáló? Olvassa el írásunkat, amelyből kiderül!

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 8463Állunk
rendelkezésére!

Mielőtt még valaki kifizetne akár több százezer forintot egy légkondicionáló készülékért azért szeretné tudni, hogy az adott készülék hogy működik.  Ehhez nyújtunk mi most egy kis segítséget, érthetően, és egyszerűen elmagyarázzuk, hogy hogyan működnek a légkondicionálók. 

Min alapszik a működése?

A legegyszerűbb példa mi magunk vagyunk az emberek. Mi történik a mi testünkkel, amikor hűlni akarunk? Amikor elkezdünk izzadni, akkor a bőrünkön lévő víz elkezd párologni és mi máris elkezdünk hűlni. Ilyen egyszerű az egész. 

Ezt az elvett már az ókori görögök is felfedezték, ugyanis ezt kihasználva készítettek hűtött vizet. És ezt az elvett vették figyelemben az első klímáknál is, ugyanis mai napig ezen az elven működnek. Na de nézzük is, hogy hogyan működnek. 

Hogyan működik?

A klímának négy fontos eleme van. Az első a kompresszor. Ez az a rész, amely felel a körfolyamatokért, azoknak a fenntartásáért. A második elem az a elpárologtató, amely értelemszerűen párologtat, jelen esetben a beltéri egységben lévő folyadékot. 

A kondenzátorban csapódik le az elpárolgott folyadék, majd a fojtás segít abban hogy a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású elpárologtató elválasztódjon. 

Ezek az alkotó elemek adják azt, hogy a készülék klimatizáljon. A klíma rendszerben van egy olyan folyadék, amelynek a légköri nyomáson a forráspont -30C fok körül van. Ez azt jelenti, hogy a szabad levegőn egy pillanat alatt képes elillanni, de ettől óvakodni kell, mivel a légkörre rendkívüli módon szennyező hatással bír. Amíg a kompresszort nem indítjuk el addig azonos nyomás van a rendszerben. De amint elindítjuk az elpárologtatóban elkezd csökkeni a nyomás, a kondenzátorban pedig emelkedni fog. 

Azért, mert a fojtásban a gőz nagyon kis mennyiségben tud áramlani. A fojtáshoz gőz érkezik, amely csak kis mennyiségben halad át, így lesz belőle hűtőközeg. Ezt követően elkezd a kondenzátorban cseppfolyósodni. Ha ez a folyadék elér a fojtáshoz, akkor azon átlépve a kis nyomású párologtatóba kerül. Ilyenkor elkezd párologni. És itt van a lényeg, ugyanis a párolgás során hőt von el, tehát már hűtünk is. A kompresszor elszívja a keletkezett gőzt és a kondenzátorba vezeti át. A nagy nyomás miatt ott felforrósodik, majd ha lehűtjük akkor újra cseppfolyós lesz. És ez így megy körbe-körbe. 

Hogyan működik a fűtő klíma?

Ha nagyon egyszerűek akarunk lenni, akkor azt mondjuk, hogy ugyanúgy, ahogy a hűtő klíma. Lényegében fűtés közben a folyamat megfordul és tökéletesen tud fűteni is. A mai klímák kiváltképp, ráadásul nem is fogyasztanak sokat. 

Hogyan működik a mobil klíma?

A mobil klíma is úgy működik, mint egy split klíma, csak a hő elvezetése van teljesen máshogy megoldva. Amíg a split klímáknál rézcsöveken keresztül juttattjuk ki a hőt, addig a mobil klímának nincs beltéri egysége. Épp ezért itt úgy van megoldva a kijutás, hogy egy ventilátor egy csövön keresztül kifújja a szabadba, ez általában az ablakon át szokott történni.

Jogos a kérdés, hogy ugyan mégis kiakarja kivágni az ablakot? Leginkább senki, viszont azok, akik műemlék épületben élnek azoknak sajnos nincs más választásuk, mivel a homlokzatra nem engedélyeznek semmit sem felszerelni. 

Hasonló oldalak

A légkondicionáló működése

A légkondicionáló működése

Jó tudni, hogy az otthonunkban használt elektronikai készülékek hogyan működnek. Épp ezért készítettük el az oldalon olvasható leírást, amelyben részletesen de mégis közérthetően bemutatjuk a klímáknak a működését!

A légkondicionáló működése
Légkondicionáló allergiásoknak

Légkondicionáló allergiásoknak

Az allergiások számára kifejezetten jótékony hatással lehet egy klíma, ám csak akkor, hogyha az jól van kiválasztva. Mi összegeztünk mindent, amit tudni kell a klímákról, így Önnek már csak annyi a dolga, hogy elolvassa és felkeressen minket.

Légkondicionáló allergiásoknak
Légkondicionáló helyes használata

Légkondicionáló helyes használata

Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, és elkerüljük a készülékünknek a meghibásodását elengedhetetlen a helyes használat. Szerencsére ez nem egy hosszú lista, röviden összefoglaltuk, hogy mikre kell figyelnie ahhoz, hogy ne legyen semmi probléma a jövőben.

Légkondicionáló helyes használata
Légkondicionáló javítás

Légkondicionáló javítás

A légkondicionáló otthonunk egyik nagyon fontos része. Épp ezért elengedhetetlen, hogy tökéletesen működjön. Azonban bármikor történhet egy olyan hiba, amelynek hatására nem tudunk mit tenni, de tönkre megy a készülék. Ilyen esetekben kell minket kihívnia. Mi tökéletesen helyrehozzuk a problémát! Hívjon minket bizalommal!

Légkondicionáló javítás
Mikor kell karbantartani a légkondicionálót?

Mikor kell karbantartani a légkondicionálót?

A karbantartás rendkívül fontos, ezt sokszor hangsúlyozzuk. Épp ezért elengedhetetlen, hogy egy évente ne hívjon ki minket legalább kétszer, hogy alaposan szemügyre vegyük a klímáját, és kitisztítsuk. Feltétlenül keressen fel minket, még a tavaszi időszakba, hogy minél hamarabb megejtsük a tisztítást!

Mikor kell karbantartani a légkondicionálót?
Légkondicionáló szerelés Budapesten

Légkondicionáló szerelés Budapesten

A légkondicionálónak a beszerelése nagyon komoly feladat. Épp ezért fontos, hogy jó szakembert keressen fel ezzel. Ha elolvassa összegzésünket akkor nem csak azt tudja meg, hogy nálunk milyen egy beszerelés, hanem arra is rájön, hogy mi vagyunk az egyik legjobb választás. Keressen fel minket!

Légkondicionáló szerelés Budapesten
A légkondicionáló áramfogyasztása

A légkondicionáló áramfogyasztása

Egy klímavásárlásnál általában nem csak az szokott számítani, hogy mennyibe fog kerülni a készülék, vagy a beszerelés, hanem az is, hogy a későbbiekben mennyibe fog kerülni a fenntartása. Mi most erre próbálunk meg választ adni. Azonban a biztos mindig az, hogyha felkeres minket, és mi egyénileg tudunk Önnek segíteni.

A légkondicionáló áramfogyasztása
Design légkondicionáló

Design légkondicionáló

A design klímák fantasztikus kiegészítői lehetnek egy modern vagy épp egy rusztikus otthonnak. Minden stílusba beilleszthetőek, legyen Önnek mediterrán vagy country stílusú otthona, esetleg egy tetőtől talpig rózsaszín otthona, biztos, hogy találni fog egy igazán impozáns design klímát. De vajon ezek megfelelnek-e teljesítményben is? Ez kiderül írásunkból!

Design légkondicionáló
Légkondicionáló

Légkondicionáló

Sokan nem tudják, hogy mikor kell fűtő klímát választani, ahogy azt sem, hogy melyek a jó márkák, a jó készülékek. De ezzel nincs is semmi baj! Sőt! Azért vagyunk mi klíma szerelők, hogy az ilyen kérdésekre is választ adjunk. Összegzésünkben pár általános kérdésre választ adunk a légkondicionálókkal kapcsolatban.

Légkondicionáló
Hogyan működik a klíma?

Hogyan működik a klíma?

A klíma működése rendkívül egyszerű. Minden mai klíma ezeken az elveken alapul, a legolcsóbbaktól a legdrágábbakig. Olvassa el összegzésünket, hogy megtudja, hogy hogyan működnek a klímák, még a fűtő klímák is.

Hogyan működik a klíma?

Gázkészülék szerelés

A gázkészülékek sok otthonnak a fűtéséért felelnek, így nagyon fontos, hogy mindig tökéletesen működjenek. Cégünk vállalja a gázkészülékek szerelését, minden olyan készüléket, amely gázzal működik. Egy gázkészüléknél nagyon fontos, hogy időnként karbantartási munkálatokat végezzenek rajta, mi ezt elvégezzük. Új gázkészülékeket is bekötünk, teljesen biztonságos módon. Tudjuk, hogy a baj nem válogat, ezért mi mindig elérhetőek vagyunk, és a lehetőségekhez mérten azonnal kiszállunk, és segítünk Önnek.

Gázkészülék szerelés

Lakásfelújítás

A lakásfelújításnak a lényege az, hogy olyan minőségben újítsunk fel, hogy az akár több évtizedig is megállja a helyét. Ezt nem csak a minőségi alapanyagokkal tudjuk elérni, bár ez is fontos, hanem a szakszerű munkálatokkal. A mi szakembereink mindig precízen, pontosan és hatékonyan dolgoznak. A végeredmény nálunk mindig szemkápráztató, pontosan olyan, mint amelyet az ügyfél megálmodott. Szakértelmünkkel és elhivatottságunkkal megteremtjük álmai otthonát!

Lakásfelújítás

Segítséget szeretne?

Klímát szeretne, de nem tudja, hogy milyet válasszont?
Elromlott a klímája, és nem tudja, hogy kivel javítassa meg?
Hívjon minket, és segítünk Önnek!

A legjobbakkal szövetségben.

Számunkra fontos, hogy ügyfeleink a legjobb szolgáltatást kapják, de mi értelme a jó szolgáltatásnak, ma maguk a készülékek nem jók? Mi csak olyan készülékeket ajánlunk minden ügyfelünknek, amelyek a mi általunk generált szintet elérik, vagy meglépik. Szerencsére a gyártóknak is céljuk, hogy jó termékeket állítsanak elő, ezért rengeteg márkától tudunk ajánlani klímákat. Mindegyik gyártóval kapcsolat állunk, éppen ezért nagyon könnyen tudunk információt szerezni, vagy épp pótalkatrészeket. Minden ügyfelünknek a lehető legjobb, az igényei mérten a legjobb készüléket ajánljuk, mert tudjuk, hogy egy klíma vásárlása egy legalább 20 évre szóló döntés. Válasszon a felsorolt márkáink közül, és már el is kezdhetjük a közös munkát!

+36 (20) 611 8463