Szivárgás vizsgálat

A szivárgás vizsgálat során azt vizsgáljuk, hogy az F-gázok milyen mértékben hagyják el a készüléket. Az elfogadott mérték a töltet 1-3%-a. A szivárgás vizsgálat törvényileg kötelező, így nem lehet kibújni alóla, súlyos pénzbüntetéssel jár, ha nem végeztetjük el.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 8463Állunk
rendelkezésére!

Először is kezdjük azzal, hogy mi az a szivárgás. Minden hűtőrendszer szivárog, csak nem mindegy, hogy mennyire. Az elfogadott mérték a töltet 1-3 százaléka.

Szivárgás vizsgálaton azt nézzük meg, hogy nagyobb-e a szivárgás. Ha nem, akkor mindenki boldog, viszont ha igen, akkor mielőbb el kell kezdeni a javítási munkálatokat.

Szivárgás vizsgálatra egyrészt azért van szükség, mert kötelező, másrészt pedig azért, mert környezetkárosító hatásuk van, ráadásul a mi készülékünknek se jó, ha szivárog.

Mik azok az F-gázok?

Az f-gázok HFC-kből (részlegesen fluorozott szénhidrogének), és PFC-kből (perfluor-karbonok) állnak. Emellett ott van még a SF6, amely egy kénhexafluorid. Ezek biztonságos ipari gázok, amelyek számos helyen alkalmaznak, például klíma berendezéseknél, szigetelőanyagoknál, és más, ipari jellegű termékeknél. 

Az F-gázokra azért volt szükség, mert az ezredfordulóig a nagyon káros, és veszélyes, főleg az ózon rétegre károk CFC és HCFC gázok voltak jelen, ezért kellett egy új alternatíva. Az F-gázok egyáltalán nem ózon károsítók, nagyon alacsony a mérgezési szintjük, és szinte nem is gyúlékonyak, nem úgy, mint elődeik. Viszont ami miatt mégis ellenőrzésre szorul, az az, hogy magas a globális felmelegedési rátájuk.

Milyen rendeletek szabályozzák ezt?

2006 első fele nagy forduló pont volt e tekintetben. 3 év intenzív tárgyalás után az EB (európai Bizottság), az EP (Európai Parlament), az EU tagállamok és az NGO közösen elfogadták az F-gáz rendeletet, amelyet úgyis hívhatunk, hogy az „Európai Parlament és a Tanács rendelete egyes fluor tartalmú üvegházhatású gázokról”. Ehhez a rendelethez tartja magát az összes Európai Uniós tagállam.

Mivel 2004. május 1-e óta mi is uniós állam vagyunk, ezért az EU rendeletei ránk is vonatkoznak. A 14/2015. ) (II.10.) Kormányrendelet tökéletesen megfogalmazza, és magába foglalja a többi uniós rendeletet is.

Milyen klímákra vonatkozik?

z olyan hűtők, klímák, hőszivattyúk, amelyek 3kg-nál hermetikusan zárt rendszerénél, 6 kg-nál több hűtőközeget tartalmaznak, és ezeknek a nagy része F-gáz azokat kötelezően szivárgás vizsgálat alá kell tenni. Az olyan berendezések, amelyek 10-12 kW teljesítménnyel bírnak általában 3 kgnál nagyobb a hűtőközegük, így ezekre biztos igaz az állítás.

Sokan nem tudják, hogy az ő készülékükre vonatkozik-e. Ezt nagyon egyszerű kideríteni. Legkönnyebben a címke leellenőrzésével állapítható meg, mivel 2008 óta minden az unióban forgalmazott készülékre rá kell kerülni, hogy mennyi F-gáz van benne, és milyen mennyiségben. A leglényegesebb információkat így már a csomagoláson keresztül is megtudjuk tekinteni.

Viszont van olyan, hogy a csomagoláson nincs semmi erre utaló információ. Ilyenkor a készülék kézikönyvét szükséges átpörgetni, és megkeresni a készülékben lévő hűtőközegről minden szükséges információt. Ha itt sem találunk semmi információt, akkor nem marad más, mint felvenni a kapcsolatot az üzlettel, webshoppal, ha ők nem tudják, akkor a szervizzel, a szerelőnkkel, végül pedig a készülék gyártóját, így biztosan meglesznek a szükséges adatok.

Ki végezheti el vizsgálatot?

Csakis olyan személy végezheti a klímának a szivárgás vizsgálatát, aki rendelkezik minden szükséges okirattal, tanúsítvánnyal, és regisztrációval a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságtól. Mindig fokozottan ügyeljen arra, hogy igazi, hivatásos szakembereket béreljen fel bármilyen munkára. Szerencsére nekünk minden szükséges papírunk meg, így minket nyugodt szívvel tud hívni.

Ha elmarad a vizsgálat mi a következménye?

Pénzbüntetés. Súlyos pénzbüntetés. Egy nagyobb cégnél akár milliós büntetésről is lehet szó, pedig a vizsgálat maga ennek a töredékébe kerül. Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a megelőzés, az ellenőriztetés mindig kifizetődőbb, mint az elmulasztás, elfelejtés, vagy elbagatellizálás. Egy cég életében fontos szinte minden összeg, így nem szabad hagynunk, hogy egy vizsgálat miatt komoly pénzbírságot kapjunk.

A szivárgásvizsgálat törvényesen kötelező, így nem szabad kibújni alóla. Tegye könnyebbé az életét, előzze meg a kellemetlenséget, és végeztesse el ezt a műveletet.

Hasonló oldalak

Szivárgás vizsgálat

Szivárgás vizsgálat

A szivárgás vizsgálat során azt vizsgáljuk, hogy az F-gázok milyen mértékben hagyják el a készüléket. Az elfogadott mérték a töltet 1-3%-a. A szivárgás vizsgálat törvényileg kötelező, így nem lehet kibújni alóla, súlyos pénzbüntetéssel jár, ha nem végeztetjük el.

Szivárgás vizsgálat
Beltéri egység vizsgálata

Beltéri egység vizsgálata

A bektéri egység az a rész, amely az otthonunkban foglal helyet, így nagyon fontos, hogy jól működjön. Ha túl zajos, kellemetlen szagú levegőt fúj be, akkor biztos lehet benne, hogy itt az ideje egy alapos vizsgálatnak, hogy kiderüljön, hogy mi a probléma.

Beltéri egység vizsgálata
Kültéri egység vizsgálata

Kültéri egység vizsgálata

A kültéri egység végzi a klímában a munka nehezebb részét, itt helyezkedik el a kompresszor, ez a legzajosabb rész. Mivel ez van az utcán, vagy a szabadban, ezért ez van kitéve a legnagyobb környezeti behatásnak. Egy vizsgálat során mindent ellenőrzünk a készüléken.

Kültéri egység vizsgálata
Klíma nyomáspróba

Klíma nyomáspróba

Ilyenkor ellenőrizzük, hogy a készülék engedi-e a gázt, és ha igen, akkor milyen mértékben. Ez nagyon fontos művelet, de nagyon gyors és egyszerű is, de nagyon fontos, hogy csak szakképzett személy végezze el.

Klíma nyomáspróba

Gázkészülék szerelés

A gázkészülékek sok otthonnak a fűtéséért felelnek, így nagyon fontos, hogy mindig tökéletesen működjenek. Cégünk vállalja a gázkészülékek szerelését, minden olyan készüléket, amely gázzal működik. Egy gázkészüléknél nagyon fontos, hogy időnként karbantartási munkálatokat végezzenek rajta, mi ezt elvégezzük. Új gázkészülékeket is bekötünk, teljesen biztonságos módon. Tudjuk, hogy a baj nem válogat, ezért mi mindig elérhetőek vagyunk, és a lehetőségekhez mérten azonnal kiszállunk, és segítünk Önnek.

Gázkészülék szerelés

Lakásfelújítás

A lakásfelújításnak a lényege az, hogy olyan minőségben újítsunk fel, hogy az akár több évtizedig is megállja a helyét. Ezt nem csak a minőségi alapanyagokkal tudjuk elérni, bár ez is fontos, hanem a szakszerű munkálatokkal. A mi szakembereink mindig precízen, pontosan és hatékonyan dolgoznak. A végeredmény nálunk mindig szemkápráztató, pontosan olyan, mint amelyet az ügyfél megálmodott. Szakértelmünkkel és elhivatottságunkkal megteremtjük álmai otthonát!

Lakásfelújítás

Segítséget szeretne?

Klímát szeretne, de nem tudja, hogy milyet válasszont?
Elromlott a klímája, és nem tudja, hogy kivel javítassa meg?
Hívjon minket, és segítünk Önnek!

A legjobbakkal szövetségben.

Számunkra fontos, hogy ügyfeleink a legjobb szolgáltatást kapják, de mi értelme a jó szolgáltatásnak, ma maguk a készülékek nem jók? Mi csak olyan készülékeket ajánlunk minden ügyfelünknek, amelyek a mi általunk generált szintet elérik, vagy meglépik. Szerencsére a gyártóknak is céljuk, hogy jó termékeket állítsanak elő, ezért rengeteg márkától tudunk ajánlani klímákat. Mindegyik gyártóval kapcsolat állunk, éppen ezért nagyon könnyen tudunk információt szerezni, vagy épp pótalkatrészeket. Minden ügyfelünknek a lehető legjobb, az igényei mérten a legjobb készüléket ajánljuk, mert tudjuk, hogy egy klíma vásárlása egy legalább 20 évre szóló döntés. Válasszon a felsorolt márkáink közül, és már el is kezdhetjük a közös munkát!

+36 (20) 611 8463